انواع دستگاه چاپ و بررسی قابلیت‌ها و کاربردهای این دستگاه‌ها

انواع دستگاه چاپ

یکی از صنایعی که در دنیای حال حاضر توانسته است توجه کسب و کار ها را به خود جلب کند، صنعت چاپ می‌باشد. در این صنعت انواع مختلفی از دستگاه چاپ در بخش های مختاف مانند چاپ کاتالوگ مورد استفاده قرار می‌گیرد که هر کدام دارای کاربرد ها و قابلیت های مخصوص به خود و همچنین قیمت متفاوت تری هستند. این دستگاه ها مخصوصا به چاپخانه داران کمک می‌کند تا کارهای متنوع، مختلف و خلاقانه را انجام دهند. در ادامه به معرفی و بررسی کوتاهی از انواع دستگاه چاپ خواهیم پرداخت، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

دستگاه چاپ

دستگاه چاپ در چاپخانه

تعریف چاپ و چاپخانه

فرایندی که در طی آن می‌توانیم طرح , متن یا اثری را روی یک سطح ایجاد کرده و تکثیر نماییم چاپ می‌گوییم. سطح موردنظر ما می‌تواند کاغذ , مقوا , پلاستیک , سلفون, چوب , چرم یا هر چیز دیگری باشد. کلمه چاپ یا چهاپ را برگرفته از کلمه چاو می‌دانند که در زبان مغولی به معنی فشردن سطحی بر سطح دیگر است. کلمات مترادفی که برای چاپ در نظر گرفته‌شده است شامل باسمه،طبع، و تافت می‌باشد.
به صنعت تکثیر نقش و صورت‌های دوبعدی همچون ارقام،حروف، خط‌ها، تصویرها، و… توسط ایجاد این نقوش روی کاغذ , مقوا , پارچه یا هر ماده دیگر با یا بدون تصویر عمل چاپ گفته می‌شود. امروزه تکنیک‌های چاپ پیشرفت شایانی داشته است و عملیات چاپ را می‌توان روی سطوح متعدد و متنوعی همچون مواد پارچه‌ای، نایلونی، سلولزی، فلزی، مواد شیمیایی،چرمی، شیشه‌هایی با اشکال صاف یا ناهموار، محدب یا مقعر و …انجام داد.

چاپخانه نیز در لغت به معنای محلی برای چاپ است و در واقع کارگاه یا موسسه‌ای محسوب می‌شود که در آن کارهای چاپی روی کاغذ و دیگر اشیا توسط انواع دستگاه چاپ صورت می‌گیرد. از مهم‌ترین مواردی که در چاپخانه تولید می‌شود می‌توان به چاپ کتاب , چاپ نشریات و مانند آن اشاره نمود.

تاریخچه دستگاه چاپ

اگر بخواهیم به‌صورت دقیق بیان کنیم باید بگوییم که تاریخچه دستگاه چاپ در جهان به هزاران سال پیش و زمانی که چاپ روی خشک و گل انجام می‌شد برمی‌گردد. اما اولین دستگاه چاپ با جوهر توسط گوتنبرگ اختراع شد که قابلیت چاپ تصویر و متن را داشت. یوهانس گوتنبرگ را به‌عنوان مخترع دستگاه چاپ و پرچم‌دار صنعت چاپ در اروپا می‌دانند که برای اولین بار یک دستگاه مکانیزه برای انجام روش‌های چاپ باسمه‌ای و استفاده از حروف چاپی ارائه نمود.

درواقع روشی که در این دستگاه به کار گرفته شده قرن‌ها پیش توسط چینی‌ها مورداستفاده بود که گوتنبرگ آن‌ها را در قالب یک ماشین چاپ کاربردی نمود. چاپ سنگی یا لیتوگرافی نیز توسط یک نمایشنامه‌نویس آلمانی به نام آلوئیس زنه فلدر در سال ۱۷۹۶ میلادی یعنی 300 سال پس از اختراع دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ اختراع شد.

از مهم‌ترین مزایای این روش چاپ کاهش قابل‌توجه هزینه‌های چاپ و رواج صنعت چاپ در جهان بود. در این زمان انواع دستگاه چاپ دچار تغییر و تحولات اساسی گردید. پس‌ازآن دستگاه چاپ مضاعف سیلندری اختراع شد که قابلیت چاپ دو رو را داشت. پس‌ازآن ماشین چاپ با کاغذ رول طراحی و ساخته شد. در سال ۱۹۱۲ کاسپار هرمان توانست ماشین چاپ پشت‌ورو زن ‌افست را طراحی کرده و بسازد.

انواع دستگاه چاپ پدالی از مدل ماشین‌های مسطح اولیه است که با فشار روی پدال پایی کار می‌کرد. در این دستگاه تغذیه کاغذ به‌صورت تک‌برگی بود و با دست انجام می‌شد از این دستگاه برای چاپ در تیراژهای پایین استفاده می‌شد. اولین روزنامه تایمز در ۱۸۱۴ توسط دستگاهی به چاپ رسید که سیلندر آن با فشار بخار کار می‌کرد.

دستگاه چاپ مدرن

تاریخچه دستگاه چاپ

تاریخچه انواع دستگاه چاپ در ایران

تاریخچه انواع دستگاه چاپ در ایران نیز با ورود وسایل تیبوگرافی یا چاپ حروفی در سال ۱۲۳۳ توسط شخصی به نام زین‌العابدین تبریزی آغاز گردید و پس‌ازآن در اوایل سال ۱۲۳۵ه.ق دومین دستگاه چاپ توسط میرزا صالح شیرازی وارد ایران شد. میرزا جعفر تبریزی نیز در سال ۱۲۴۰ه.ق، دستگاه چاپ سنگی را از مسکو به ایران آورد و یک چاپخانه سنگی در ایران راه‌اندازی نمود.

امروزه انواع دستگاه چاپ افست و چاپ دیجیتال در بازار وجود دارند که هرکدام نیز انواع مختلفی دارند اما برای یک چاپ با کیفیت تنها به دستگاه چاپ نیاز نیست بلکه انواع ماشین‌آلات و دستگاه‌های دیگر موردنیاز است که شامل دستگاه‌های برش کاغذ و دستگاه‌های موردنیاز پس از انجام مراحل چاپ می‌باشد.

انواع دستگاه چاپ امروزی

امروزه دستگاه‌های متعددی برای چاپ مورداستفاده قرار می‌گیرد. که بسته به نوع کار مورد استفاده قرار می‌گیرند. در اینجا به انواع مختلف ماشین چاپ اشاره می‌کنیم:

  1. دستگاه چاپ افست
  2. دستگاه چاپ هلیوگراور
  3. دستگاه چاپ فلسکو
  4. دستگاه چاپ سیلک اسکرین
  5. دستگاه چاپ تامپو
  6. دستگاه چاپ مخمل
  7. دستگاه چاپ لتر پرس
  8. دستگاه چاپ ایچینگ
  9. دستگاه چاپ پلاتر

1. دستگاه چاپ افست

متداول‌ترین روش چاپی است که می‌تواند روی کاغذ باکیفیت و در تیراژهای نسبتاً بالای چاپ افست انجام شود. این روش را برای تیراژهای پایین‌تر نیز می‌توان به کار برد اما از نظر اقتصادی به‌صرفه‌تر است که برای چاپ در تیراژ پایین از روش‌های چاپ اسکرین و دیجیتال استفاده کنیم. از آنجاکه در این روش برجستگی یا فرورفتگی در رابط یا زینک دیده نمی‌شود به آن چاپ مسطح نیز گفته می‌شود.

دستگاه چاپ افست

نمونه ای از دستگاه چاپ افست

2. دستگاه چاپ هلیوگراور

این نوع دستگاه‌ها دارای سیلندر هستند و برای چاپ در تیراژ میلیونی کاربرد دارند. در چاپ افست برای تیراژهای بالا باید زینک های متعدد تهیه کرد.

دستگاه چاپ هلیوگراور

تصویر دستگاه چاپ هلیوگراور

3. دستگاه چاپ فلکسو

در این روش از کلیشه‌های فتو پلیمر یا لاستیکی انعطاف‌پذیر استفاده می‌شود به همین دلیل به آن فلکسو گفته می‌شود. در این روش چاپ برجسته کلیشه لاستیکی مستقیماً با لفاف موردنظر در تماس می‌باشد. از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع دستگاه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت‌بالا
  • چاپ به شکل رول بر روی مواد متنوع ازجمله نایلون و متالایز
  • چاپ در تیراژهای بالا
  • هزینه کم
دستگاه چاپ فلکسو

نمونه دستگاه چاپ فلکسو

4.  دستگاه چاپ سیلک اسکرین

این روش از پرکاربردترین روش‌های چاپی محسوب می‌شود. کمتر متریالی را می‌توان یافت که چاپ سیلک اسکرین به‌صورت دستی یا ماشینی روی آن امکان‌پذیر نباشد. در این روش مرکب قابل‌استفاده تنوع بالایی دارد ازاین‌رو می‌توان آن را روی متریال‎های متعدد و متنوعی چاپ نمود. از دیگر ویژگی‌های انواع دستگاه چاپ سیلک اسکرین می‌توان به امکان چاپ روی سطوح زیر شاراه نمود:

• صاف
• گرد
• بی‌نظم

 

5. دستگاه چاپ تامپو

این نوع روش جزء چاپ‌های گود به شمار می‌رود. از مشخصه مهم این روش امکان چاپ روی مواد مختلف ازنظر جنس و شکل هندسی می‌باشد با این روش می‌توان روی انواع سطوح صاف، منحنی، گرد ، محدب و حتی کره عمل چاپ را انجام داد. در این روش از یک واسط لاستیکی از جنس سیلیکون که به آن تامپون گفته می‌شود استفاده می‌گردد.

دستگاه چاپ تامپو

تصویر دستگاه چاپ تامپو

 6. دستگاه چاپ افست روی فلز

این روش یکی از باکیفیت‌ترین سیستم‌های چاپ محسوب می‌شود و آن را روی متریال‎های متنوع غیر از کاغذ و مقوا نیز می‌توان چاپ کرد. چاپ روی قوطی‌های رب گوجه‌فرنگی، تن ماهی، آب‌میوه‌های مختلف، قوطی‌های رنگ و … معمولاً به شیوه چاپ افست انجام شده است.

 

دستگاه چاپ افست روی فلز

نمونه از دستگاه چاپ افست روی فلز

7. دستگاه چاپ مخمل

در روش چاپ مخمل یا فلوک مخمل یا جیر را در پودرهایی در طول و سطح مقطع چسب کاری شده فرومی‌برند.  این دستگاه به صورت عمده برای مواردی مانند نام و نشان های تجاری، چاپ لوگو .. روی چاپ مخمل به کار برده می‌شود. دستگاه چاپ مخمل دارای ویژگی هایی همانند سرعت بالای چاپ، قابلیت چاپ در ابعاد متفاوت، قابلیت چاپ روی پارچه های ضخیم و …  می‌باشد.

در این دستگاه علاوه بر ویژگی های گفته شده شما قادر به چاپ روی پارچه های تیر و روشن هستید. با این روش طراحان و شرکت‌های تبلیغاتی می‌توانند کارهای خلاقانه و زیبایی طراحی نمایند.

دستگاه چاپ مخمل

تصویری از دستگاه چاپ مخمل

8. دستگاه چاپ لترپرس

چاپ ملخی که از قدیمی‌ترین ماشین‌های چاپ می‌باشد نوعی چاپ لترپرس است. این نوع ماشین‌ها امروزه کاربرد زیادی ندارند و رو به انقراض می‌باشند اما هنوز هم می‌توان توسط آن‌ها کارهایی مانند چاپ کارت ویزیت، چاپ سربرگ، چاپ اعلامیه و … را در تیراژ پایین توسط حروف سربی، کلیشه‌های فلزی و قالب‌های برش انجام داد.

 

دستگاه چاپ لترپرس

تصویری از دستگاه چاپ لترپرس

9. دستگاه چاپ ایچینگ

این روش شامل ایجاد خوردگی در فلز با استفاده از اسید است. که توسط آن طرح، نقش و نوشته‌ها به‌راحتی به روی فلز حک می‌شود و از بین نمی‌رود. ثبت آرم روی دسته شیرآلات به‌گونه‌ای که در اثر تماس , استفاده و رطوبت از بین نرود و پاک نشود.

10. دستگاه چاپ پلاتر

از پرکاربرد ترین دستگاه های چاپ در حال حاضر، دستگاه چاپ پلاتر می‌باشد که به یک نوعی چاپ دیجیتال به حساب می‌آید. علت محبوبیت این دستگاه، چاپ در ابعاد بزرگ است و در بسیازی از تبلیغات و همچنین چاپ نقشه های صنعتی از این نوع چاپ استفاده می‌کنند. این چاپ برخلاف چاپ افست برای تیراژ هایی با تعداد کم کاربرد دارد و برای چاپ با تیراژ بالا مناسب نیست.

دستگاه چاپ پلاتر

دستگاه چاپ پلاتر تبلیغاتی

بهترین دستگاه چاپ

این حرف که بگوییم بهترین دستگاه چاپ چه دستگاهی است، اشتباه است. شما بسته به کاری که دارید یک نوع دستگاه چاپ برای شما مناسب است و کار شما را راه می‌اندازد. د ربرخی از کسب و کار ها دستگاه چاپ افست بهتر است و در برخی دیگر دستگاه های چاپ دیگر گزینه مناسب تری هستند. البته این نکته را فراموش نکنید قبل از اقدام برای خرید این دستگاه های پاپ، تحقیقات لازم را انجام دهید.

 

میانگین امتیازات ۴ از ۵
2 پاسخ
  1. کوتن
    کوتن گفته:

    تو این زمینه بهترین هستین
    لذت بردم
    سایتتون هم خیلی زیباست

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *